TNR ingilizce bir terim ve Amerika'da uygulanan bu sistemi ülkemizde nasıl gerçekleştiririz?
Corona salgını öncesinde bile zar zor randevu verip kısırlaştırma yapan barınakların, salgın sürecinde
kısırlaştırmaları durdurması gerçekten çok talihsiz bir durum.
Karın doyurmak elbette çok önemli ancak mevcut popülasyonun kontrol altına alınması ve yaşanabilecek
acıların önüne geçilmesi için kısırlaştırma yapılabilecek en mühim şey.
Hepimizin bildiği gibi özel kliniklerde kısırlaştırma yapmak biz hayvanseverlerin bütçesini çok zorluyor.
Sokakta yaşamak zorunda kalan dostlarımızın yakalanıp, aşılanıp, kısırlaştırılarak alındıkları yere bırakılması
konusunda belediyeler çok yetersiz kaldığı için iş bizlere düşüyor, ama fiyatlar da bizi kısır bir döngüye sokuyor.
Aşılama,kısırlaştırma konularını ücretsiz ya da düşük bir bedel karşılığı yapacak kurumlar lazım. Dernekler destek bulmakta
zorlanıyor. Bu konuda biz neler yapabiliriz?
Paw Guards olarak bu konu bizim için çok önemli ve projemizin son başarılı adımı olacaktır. Sizlerin desteği bu nedenle burada yine çok önemli. Bu konuya ilerleyen günler başlık açacağız ama kısaca bahsedelim. Başarıya giden adımlar,
1- Türkiye'nin her sokağında gönüllü Pati Koruyucuları oluşturmak.
2- Besleme faaliyetlerimizi yaparken aynı zamanda tüm besleme noktalarımızda bulunan sokak hayvanı sayısını tespit etmek.
3- Türkiye'deki en ciddi sokak hayvanı istatistiğine sahip olduğumuzu tescillediğimiz zaman, Belediye, dernek, vakıf, sponsorlar ve Pati Koruyucularımızla eş zamanlı, hayvan haklarına saygılı doğru çalışılmış plan ile kısırlaştırma.
İlerleyen günler bu konu hakkında tüm projemizi ve yol haritamızı ilerleyen günlerde detaylı olarak sizlerle paylaşacağız.
Kısırlaştırma sokak hayvanları için çok iyi.Sokakta baktigim kızım 11 yavru doğurmuştu geçen yıl. Çok şükür sahiplandirdik hepsini.Bu yıl barınak alıp götürmüştü.Bulduk rica ettik, takip ettik karşılaştırıldı ve yine semtimize bırakıldı şükür.Barinaha bile gidip besledik.Simdi kendi imkânlarınla onu ve sabahları ona arkadaşlık eden arkadaşlarını beslemeye çalışıyorum.Keşke insanlar köstek olacağı yerde birazcık yardımcı olabilse. @pawquards teşekkür ederiz.
.
Şöyle bir hesap yaptım. Bir dişi köpeği kısırlaştırmazsak 6 ay içinde en az 6 tane doğuruyor. Yavrulardan en az 3 tanesinin ilk 3 ay sağlık problemi oluyor. Bu yavrulardan bir tanesinin veteriner masrafı minimum 300 lira tutuyor. 3 tanesini götürürsek 900 lira. Hepsine iç ve dış parazit yapılıyor. Yine minimum 50 liradan 6 tanesi 300 lira tutuyor. Anne sütü yeterli olmamaya başladığında yavrulara özel mama alınıyor. Bir de onun masrafını düşünürsek tüm bunların yerine en başta dişiyi kısırlaştırmanın çok daha mantıklı olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor. Yanlış anlaşılmasın maddi boyut dolayısı ile kısırlaştıralım demiyorum. Kısırlaştırma ücretlerinden kaçarken ne kadar para ödediğimize dikkat çekmeye çalıştım. Tabi bu yalnızca maddi boyutu. Manevi yıpranma çok daha kötü. Maalesef ki bu yavruların hepsi yaşamıyor. Gözünüzün önünde tek tek ölüyorlar. Dişiler yılda 2 defa doğum yaptığı için sağlık açısından sorun yaşayabiliyorlar. Üstelik popülasyon artışından dolayı hem barınakların hem de köpek sevmeyen insanların tehlikelerine açık hale geliyorlar. Yani nereden bakarsanız bakın, kısırlaştırma şart.
Emeğinize sağlık :) çok haklısınız üstelik kısırlaşan hayvanlar çiftleşmek için kavga da etmiyor ve bu birçok hastalığın önüne geçiyor. Dışarda doğan her yavru ilgilenen bir gönüllü varsa hem ona yük oluyor, bakanı yoksa acının, hastalığın ve açlığın içine doğuyor. Hep diyorum demeye de devam edicem bu acıya engel olmanın tek yolu kısırlaştırmadır.
Kaldı ki köpekleri bilmiyorum ama dişi kedilerin kısırlaştırılması 500 liraya mal oluyor ancak tek seferlik bir masraf sonrası hayvanın yaşam kalitesi de yükseliyor.