Bu yazımda FİP hastalığının tarihi, nedeni ve seyri gibi teknik detaylara derinlemesine yer vermektense, bu hastalığın günlük hayatımızdaki izdüşümünden bahsetmek istiyorum. Yine de biraz bilgi vermek gerekirse:
Kedigil bulaşan (=enfeksiyöz) peritoniti (İng. feline infectious peritonitis) dediğimiz bu amansız hastalık enterik ve mutasyona uğramış iki hali mevcut olan kedigil koronavirüsünün (FCoV) mutasyona uğramış halinden kaynaklanmaktadır. Önemli Not: bu koronavirüs günümüzdeki pandemi koşullarını yaratan ve Covid19'un sebebi olan nCoV ( novel (= yeni) coronavirus) değildir. Bu hastalık kedilerinizden size bulaşmamaktadır. Adı üstünde bu yazıda bahsi geçen virüs "kedigil" koronavirüsüdür. Lütfen bu tip endişelerle sahiplendiğimiz hayvanları sokaklara atmayalım. Bir evcil hayvandan bir insana koronavirüs bulaştığına dair hiçbir veri yoktur.
Enterik formu adlandırıldığı üzere bağırsaklarla sınırlıdır ve bağırsaklarda çoğalarak ishale sebep olabilmekle birlikte ölümcül bir risk taşımamaktadır. Hatta bu virüsle kedilerin büyük bir çoğunluğunun en az bir kere karşılaşmış olduğu söylenir ve özellikle toplu ortamlarda yaşayan kedilerde bu virüsün görülme ihtimali çok daha yüksektir. Fip'e neden olan koronavirüsün ise halihazırda enterik koronavirüsün mutant bir formu olduğu düşünülmektedir fakat bilim insanları nispeten iyi huylu olan bu koronavirüsün ölümcül bir hastalığa nasıl sebebiyet verdiğine henüz bir açıklama getirememişlerdir. İşte tam da bu noktada bilimsel açıklamalara bir ara verip ne gibi durumlarda kedinizin bu hastalığa yakalanabileceğinden bahsetmek istiyorum. YÜKSEK STRES. Her konuda olduğu gibi burada da stres faktörü sandığımızdan çok daha önemli. Yani bünyesinde uykuda olarak bu virüsü barındırdığını bilmediğimiz kedimizi yüksek stresle muhatap ettiğimizde bu mutasyon ve bağışıklık sistemi çökmesine ön ayak olabilir, kedimizin bu ölümcül hastalığa yakalanmasına sebep olabiliriz. En çok karşılaşılan ve Fip hastalığına sebebiyet verdiği gözlemlenen örneklerden biri kedilerin sahipleri tatile çıkarken evde birkaç gün boyunca yalnız bırakılmasıdır. Bu durum karşısında terk edilmiş hisseden, içerisinde bulunduğu durumu anlayamayan zavallı kedinizi eve döndükten birkaç gün sonra bu hastalıkla pençeleşiyor olarak görebilirsiniz.
Göğüs veya karında su birikmesi ile seyreden ıslak ve iç organlarda nodüler büyümeler ile seyreden kuru hali bulunan bu hastalık ateş, kusma, nöbet, ishal ve iştahsızlık gibi belirtilere sahiptir. Teşhisi oldukça zor ve meşakkatli olan bu hastalığın ise BİLİNEN BİR tedavisi bulunmamakta ve bu sebeple teşhis koyulmuş hayvanlardan büyük bölümü ya daha fazla acı çekmesine göz yumamayan sahipleri tarafından uyutulmakta ya da zorlu bir bakım gerektirdikleri için sahipleri tarafından terk edilmektedir. Oysa bu hastalık çözümsüz değildir.
Senelerdir binlerce hayvanın canını almış ve binlerce hayvan dostunun da canını yakmış bu hastalığın henüz yaygın olarak bilinmese de tedavisi yapılabilmektedir. Hastalığın seyrine zaman içerisinde tersine çeviren ve bütün belirtilerini de zamanla yok eden bu tedavi metodu ne yazık ki ulaşılması zor ve oldukça da pahalıdır. Tedavi detaylarına burada yer vermeyeceğim lakin bu konuda bana ulaşırsanız ilgili kaynakları iletebilirim. Bu yazıyla asıl hedeflediğim ise bildiğim destek bekleyen hesapları sizlerle tanıştırmak. Ve sizlerin de yorumlara kendi bildiğiniz hesapları yazmanızı, burada bahsedilen bütün hesapları ziyaret ederek sadece manevi destekte bulunduğunuzda dahi onlara güç verdiğinizi bilmenizi istiyorum. (NOT: Bahsi geçen hiçbir hesap ve yürütülen hiçbir yardım kampanyasının Paw Guards'la ilgisi bulunmamaktadır. Bu hesaplardan bahsetmek ve sizlere duyurmak tamamen şahsi tasarrufumdur.)
İnstagramda:
@ fibwarriorlaydi
@ golge.fip.warrior
@ miss.duman
@ 1sarus1cinar
Sizlerin de bildiğiniz hesapları eklemenizi bekliyor, buraya kadar okuduğunuz ve bu hesapları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ediyorum.
Öncelikle ellerinize sağlık harika bir yazı olmuş. Benim yakından takip ettiğim iki hesap var; @gurgurfipiyendi ve @puskullusacakli püskülün annesi, tedavisini karşılamak için evcil hayvanlarınızın harika portrelerini yapıyor :)
Bu arada bir kez daha kedilerin o bağımsız, umursamaz tavırlarına karşın ne kadar hassas ve sahiplerine bağlı olduğunun altını çizmek istiyorum.