Kedilerimizin her birini birbirinden özel ve güzel gösteren, pek kıymetli tüyleri bilindiği üzere yalnızca güzel görünmelerini sağlamayıp son derece işlevseldirler. Bu başlıkta kedilerimizi neden tıraş ettirmememiz gerektiğini açıklamaya çalışacağım.
İlk olarak yaz aylarında tüylerinin kedilerimizi daralttığını, terlettiğini düşünmek kocaman bir hatadır. Aksine altlarında bir hava katmanı bulundurarak bu katman sayesinde kedilerimizin sıcaktan korunmasını sağlayan bu tüyler kedilerin vücut sıcaklıklarını olması gereken seviyede tutabilmelerine hizmet etmektedirler. Dolayısıyla onları rahatlatacağını düşünerek tüylerini tıraş ettirmek aslında onları sıcak havanın olumsuz etkilerine karşı savunmasız kılmaktadır.
Tüylerin koruyuculuğu sıcak ve soğuk havanın etkileriyle sınırlı değildir. Bu tüyler kedileri aynı zamanda güneş ışınlarının olumsuz etkilerine karşı da korumaktadırlar. Tüyleri tıraş edildiği için güneş ışınlarına fazla maruz kalan kedilerde, tıpkı bizlerde olduğu gibi cilt kanseri ve güneş yanıkları gözlenebilmektedir.
Tüylerin bir diğer fonksiyonu ise kedileri yaralanmalara karşı korumaktır. Tüyleri tıraş edilmiş bir kedi normal şartlarda tüyleri sayesinde yara almadan çıkacağı birçok durumdan en basitinden en ağırına birçok yaralanma ile çıkabilir. Zira tüyleri tıraş edilmiş bir kedinin cildi eski haline göre oldukça daha hassastır.
Kedilerimizin bıyıkları ve yüzündeki muhtelif kıllarının en güçlü duyu organlarından biri olduğunu biliyoruz. Fakat kaçırdığımız bir husus var ki, kedilerin ön patilerinin arkasında da bu duyu kıllarından bulunmaktadır. Onların çevreyi algılamalarını sağlayan bu duyu kılları da kedilerimiz tıraş edilirken kesilmektedir ve bu artık çevreyi yeterince iyi algılamayıp ciddi bir strese girmelerine sebep olmaktadır.
Öte yandan bu işlem anestezi kullanılmadan yapıldığı takdirde kedilerimiz hayli korkmakta, anestezi kullanıldığı takdirde ise defaatle bu maddenin bünyelerine girişi sağlanmış olmaktadır. Bir de üzerine tüyleri kesildiği için kendini kötü hisseden, ön patilerindeki duyu kıllarını da kaybettiği için çevresini algılamakta güçlük çeken kedilerimizde oluşan bütün bu stresin bağışıklık sistemlerini nasıl etkileyeceğinden bahsetmeme gerek yok sanıyorum.
Öte yandan bahsettiğim tüm stres faktörleri ve üzerine eklenen önem verdikleri kürk görünüşlerindeki değişiklik hususu da eklendiğinde kedilerin tüy dökümünde artış gözlenebilmektedir. Buna stresin yanı sıra oluşabilecek cilt sorunları da sebep teşkil etmektedir. Kaldı ki birçok kez karşılaştığım üzere insanlar bu durumu kendi saçlarının kestirdikçe güçlenmesi ile karşılaştırmaktadır. Kesmediğimiz takdirde sonsuzluğa uzayacak saçlarımızın sabit bir uzunluğu ve bambaşka bir işlevi olan kedi tüyleriyle karşılaştırılması abesle iştigaldir.
Bütün bunlar ve eksik varsa sizlerin de ekleyebileceği sebepler dolayısıyla çok istisnai bazı haller dışında kedilerin asla tıraş ettirilmemesi gerekmektedir. Bu istisnai haller ise bazı sağlık sorunları, çeşitli operasyonların gerektirmesi ve bazı bakımsız hayvanlarda vuku bulabilecek tüylerde düğümlenme şeklinde örneklenebilir. Bu istisnai haller dahilinde bir kedinin tıraş edilmesi gerektiğine yalnızca bir veteriner hekim karar vermelidir. Ve hatta kanaatimce bu uygulamanın keyfi olarak yapılabilmesine bir son verilmelidir.
Buraya kadar sabırla okuyan herkese teşekkür ederim. Değerli görüşlerinizi bekliyorum.